Får man ta spriten med sig upp till himmelen?

Alla som känner mig vet att jag inte dricker alkohol. Inte för att jag är någon slags anti alkoholare eller att jag ser ner på folk som super. Det är många gånger jobbigt att behöva förklara/försvara det valet. Men det är inte svårare än att jag tycker att det smakar äckligt. Jag äter inte öronvax för att jag tycker inte att det är gott. Nu har jag visserligen aldrig provat att äta öronvax men jag är ganska säker på att det är lika äckligt som champinjoner eller guacamole. Tro mig när jag säger att jag har smakat dessa ”fantastiska” drycker. Starksprit är äckligt för att det smakar alkohol, att folk ens säger att det är gott är för mig ett mysterium. Vin smakar som surt gammalt hö och öl smakar som att någon har kylt, spätt ut och sodatreamat frityrolja. MEN! Varje gång jag öppnar kylskåpet här hemma och inte kan hitta något kallt och kolsyrat läskeblask så hör jag hur de tre ciderburkarna som står i dörrhyllorna kallar på mig. Tanken av att svälja iskalla, bubblande läsk baserade drycker gör att det vattnas i munnen på mig. Jag vet inte hur många vänner som har sagt ”Om du ska supa dig full så ring mig först!”. Vilket för över mina tankar till en potentiell svensexa när det väl är dags. Hur funkar det utan alkohol? Dessutom är jag sämst på att vara värd för fester. Folk vill inte supa om värden inte super. Jag känner mig som en Bond-skurk. Det enda som saknas är ett ärr i ansiktet och att jag gnuggar mina händer medans jag stirrar på mina gäster när de dricker. Jag kan inte bjuda hem en massa människor för att sen sitta själv och dricka cola eller sprite. För mig gör det inget men jag kan tänka mig att gästerna känner sig obekväma.

Folk verkar också tro att man kan dricka samma mängd läsk som öl. Det märker jag ganska tydligt när jag är ute med pappa och de andra arbetskollegorna och bowlar. Där jag är given som designated driver. Pappa dricker öl med maten, öl medans vi bowlar och diverse alkoholdrycker under kvällen. Inget ovanligt med det. Men han köper alltid en ny cola till mig när han ändå står i baren. Som om att man bara kan gå och pissa när man har fått för mycket och sen fortsätta sluka dryck efter dryck. Jag kan dricka 2 liter läsk över en dag men när jag börjar närma mig 2 liter på en kväll, där jag dessutom har ätit mig mätt, så börjar jag bli illamående och känner att en buffé-salsa är på väg upp igen.
– ”Jag ska ha en öl, ska jag köpa en cola till dig?”
– ”Nä tack, jag dör nog snart.”
– ”Är du säker? Jag ska ändå till baren.”
Jag är ju också uppvuxen med ”hungriga barn i Afrika” metoden så om det kommer en tallrik/ett glas så tömmer jag det innan jag går därifrån. Att jag kommer att må som en säl med downs de två kommande timmarna fattar jag aldrig förrän under de två kommande timmarna, när man kör runt skåne för att skjutsa hem sina halv-sovande, eller sjungande, kollegor.
Det kanske är därför folk dricker sprit, så att man har en anledning till att sjunga ”Fjår man tao hunnen mej saj upp i himmlen” i falsett utan att skämmas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *